Spännelement och Kopplingar

Axelkopplingar används för att överföra en rörelse mellan två roterande axlar. Bromsar och överlastningsskydd kan användas för att kontrollera hastigheter och drift. Axelkopplingar finns i olika typer och utformningar. Här visar vi en del av dessa typer. Skulle ni efterfråga en typ som inte finns här, så kontakta oss, så hjälper vi dig att få fram den.
HRC koppling är en semielastisk koppling mycket välägnad för motoraxlar. HRC axelkopplingar är snabba att installera och är en enkel metod att koppla ihop en drivenhet. HRC axelkoppling finns är en tillgänglig som brandresistent och antistatisk.
Klokoppling erbjuder en flexibel koppling till låg kostnad. Kopplingen absorberar parallellfel, shocklaster och små vibrationer.

Spännelement
Koniska klämbussningar och spännringar är glappfria axel-nav förband utan kilspår och används på cylindriska axlar och i cylindriska hål. Genom åtdragningav skruvarna förskjuts de koniska innerringarna och mantelytan expanderar radiellt. Friktion uppstår mellan axel och nav varvid vridmoment och axialkraft kan överföras. Bussningar ger besparingar i form av mindre axeldimensioner
och enklare bearbetning.

Trantorque GT är en koppling för höga krafter och precisa drifter.
Fenaflex Däckskopplingar i 15 storlekar för axeldiameter upp till 190 mm. Fenflex däckkoppling med effekt/vridmoment som överstiger 1500 kW/14.000 Nm. Fenaflex däckkoppling klarar en vinkelavvikelse upp till 4 grader.
Fenaflex däcken finns tillgängliga i standard och som FRAS (Fire Resistant Anti-Static). Fenaflex kopplingar erbjuder en enkel installation med utmärkta shock-absorberingsegenskaper och den minskar problem med vibrationer coh oscillering.


Bågtandskopplingar används för överföring av vridmomentet mellan två axlar, även med måttlig förskjutning, och säkerställer en hög vridstyvhet.

- Underhållsfri genom kombinationen av stål/plast
- Lämplig för att kompensera för axelförskjutningar


Utöver ovan redovisade kopplingar kan nämnas fjäderkoppling, vridstyva kopplingar, lamellkopplingar i olika utföranden, pinnkopplingar mm. För specifika koppling kontakta oss så hjälper vi dig vidare.