Snäckhjul

Snäckhjulets konstruktion bygger på samma principer som det cylindriska kugghjulet. Snäckskruven blir som en ändlös skruv med en eller flera ingångar. Snäckskruven löper mot ett snäckhjul som är format efter snäckskruvens gänga.

Effekten överförs av snäckskruven till snäckhjulet, vilket innebär att det är snäckskruven som är den drivande enheten. Ett varv med snäckskruven vrider snäckhjulet en vinkel, vilket motsvarar det antal kuggar som snäckskruven har gängor.
Vi tar fram snäckhjul och snäckskruv efter era ritningar och önsekmål. Tillverkningen sker i fabriker med mångårig erfarenhet av produktion av snäckhjul och snäckskruvar.

Material i snäckskruv och snäckhjul kan variera. Vanligt är att man använder aluminium- eller tennbrons i snäckhjulet, men det förekommer även ofta att man använder stål i snäckhjulet. Material i snäckskruven är ofta någon sort stålllegering.
Snäckskruven kan levereras i härdat och slipat utförande om så önskas.

Snäckskruv kallas ibland även modulskruv. Kännetecknande för snäckskruvar är att de kan överföra stora vridmoment med en liten motoreffekt.